ЗА ЧЛАНОВЕ

НАГРАДЕ                                      

Удружење драмских уметника Србије додељује значајне уметничке награде најуспешнијим позоришним ствараоцима. То су:

Награда Добричин прстенглумачка награда за животно дело, установљена 1980.године. Конкурс
Награда Бојан Ступица – награда за режију, установљена 1970.г. Конкурс
Награда Милош Жутић – награда за глуму, установљена 1994.г. Конкурс
Награда Љубинка Бобић – награда за глуму на пољу комедије, установљена 2005.г. Конкурс

Осим тога, Удружење драмских уметника Србије предлаже чланове Удружења за истакнута друштвена и стручна признања и награде, које додељују друге организације и институције.

ДОБРИЧИН ПРСТЕН                                                                                                              Oпширније....

Добрица Милутиновић
Године 1980, на дан стогодишњице рођења Добрице Милутиновића, Награду “Прстен Добрице Милутиновића”, установили су Музеј позоришне уметности Србије и Удружење драмских уметника Србије. Награда се додељује истакнутим глумцима за целокупно глумачко остварење, за животно дело.
Од 1994. године Удружење (тада Савез) самостално додељује ово најзначајније глумачко признање у земљи. Награду чине: златна копија прстена Добрице Милутиновића са угравираним именом добитника и уникатна диплома на пергаменту (рад академског сликара и вајара Герослава Зарића).

 


БОЈАН СТУПИЦА                                                                                                               Oпширније....

Бојан Ступица
Награда је установљена је 1970. године, као највеће, тада југословенско, признање за режију, са жељом  да присуство великог редитеља Бојана Ступице буде трајно сачувано, да истакне његов удео у развоју позоришне уметности и подстакне на нова тражења и оригинална решења у области позоришне режије, коју је Бојан Ступица унапређивао, развијао и дао јој посебно обележје.
Награда се састоји од бронзане плакете са ликом Бојана Ступице, рад вајара Стевана Боднарова, уникатне дипломе, рад сликара Герослава Зарића и новчаног износа.

 


МИЛОШ ЖУТИЋ                                                                                                               Oпширније....

Милош Жутић
Удружење је ову награду установило 1994. године »као спомен на знаменитог глумца – знаменитог по духовности и мисли, по поштовању језика и говора, по снази израза и осећања. Награда се додељује за најбоље глумачко остварење, за улогу која се може окарактерисати као трагалачка и као путоказ у глуми.
Награда се састоји од плакете у бронзи са ликом Милоша Жутића (рад академског вајара Звонка Новаковића), од уникатне дипломе на пергаменту (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића) и од новчаног износа.ЉУБИНКА БОБИЋ                                                                                                               Oпширније....

Љубинка Бобић
Награда Љубинка Бобић установљена је 2005. године, у знак сећања на знамениту глумицу – знамениту по способностима да улогу оплемени узбудљивим детаљима, да игри обезбеди елементе новог на плану покрета, мимике и дикције, на пољу комичког и комедије уопште. 
Награда се сваке друге године додељује глумици или глумцу за улогу која мора бити трагалачка, иновативна и која се може означити као сасвим нова смерница глумачког израза на пољу комедије.
Награда се састоји од плакете у бронзи са ликом Љубинке Бобић (рад Марине Нићифоровић), од уникатне дипломе на пергаменту (рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића) и од новчаног износа.